Nyheter

Vänsterpartiets budget/plan 2020-2022

Vänsterpartiet gör den kommande planperioden en satsning på våra barn och unga.

Vi anser att för att kunna ge våra barn och unga de bästa förutsättningarna för ett gott liv behöver vi se till att de har en bra miljö att vistas i.

De behöver ha en bra miljö inte bara i förskolan och i skolan utan även på fritiden. Och förutom en bra miljö att vistas i vill vi främja inlärning genom att satsa på läsfrämjande insatser. Vi vill se till att så många som möjligt av våra barn och unga kan delta i Kulturskolans verksamheter genom att tillskjuta resurser för att utveckla verksamheten och sänka avgifterna. På sikt vill Vänsterpartiet se en avgiftsfri Kulturskola. Det är viktigt för våra barn och unga att ha tillgång till fritidsaktiviteter av olika sorter, t.ex. kulturella aktiviteter och möjlighet att kunna utöva de sporter de så önskar.

En bra tillgång till evenemang och kulturaktiviteter är viktigt. Vi behöver inte dra ner på eller ta bort denna sortens verksamhet. Tvärtom. Evenemang och kulturaktiviteter är av största vikt för att få ett gott samhälle att leva i. Vi vill att våra invånare (i alla åldrar) inte bara ska bo och jobba i vår kommun, vi vill att de ska kunna spendera sin fritid här också.

Vänsterpartiet vill alltså ha annan verksamhet än bara de verksamheter det sk grunduppdraget medför, dvs vi vill ha främjande och förebyggande verksamhet.

Att ha ett främjande och förebyggande perspektiv på det vi erbjuder våra invånare gör att vi får en kommun med barn och unga som lyckas väl i skolan och har goda förutsättningar att bli framgångsrika i sina fortsatta liv.

Vi vill ha verksamheter som gör att våra invånare, i alla åldrar, har ett gott liv i vår kommun.

Att ha ett främjande och förebyggande förhållningssätt vinner vi på, på lång sikt.

Vänsterpartiet väljer att skjuta till resurser så att vi kan uppehålla den nivå av verksamhet som vi anser att våra invånare behöver.

  • I vår budget ser vi till att vi bygger fler förskolor för att kunna se till att antal barn i barngrupp i realiteten blir färre. Idag är grupperna på våra förskolor alltför stora för att kunna erbjuda våra barn en trygg, säker och bra miljö. Vi anser att barnen i vår kommun är värda de bästa förutsättningarna för att kunna få en bra start på livet.
  • Även våra barn och unga i skolan och på fritids får resurser för att kunna minska antal elever per klass/grupp. Detta för att kunna få en bättre miljö där förutsättningarna till inlärning främjas.
  • Vi vill göra våra skollokaler ändamålsenliga när det gäller arbetsmiljön för våra elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Och för våra elever i grundsärskolan.
  • Vi främjar läsandet i våra skolor genom att utveckla skolbiblioteksverksamheten.
  • Vänsterpartiet väljer att utöka Kulturskolans verksamhet för att se till att fler barn och unga kan ta del av denna.
  • Och vi sänker även avgifterna till Kulturskolan för att möjliggöra för familjer med små resurser att ha råd med att låta sina barn/unga ta del av Kulturskolans verksamheter.
  • Vi kompenserar skolan för de ökade livsmedelspriserna.
  • Vänsterpartiet väljer att öka det särskilda stödet för våra elever i gymnasieskolan.
  • Vi utvecklar den mobila biblioteksverksamheten för att bättre kunna nå ut till alla delar i vår kommun.
  • Och vi utvecklar även evenemangsutbudet i kommunen så att våra invånare, i alla åldrar, kan ha en fritid med kulturella upplevelser i sitt närområde.
  • Vänsterpartiet väljer att förstärka med ytterligare utredare inom barnavården/familjebehandlare.
  • Och vi skjuter till resurser för bostäder till ungdomar enligt gymnasielagen.
  • Vi ser till att aktiveringspedagoger finns tillgängliga för äldre i den omfattning som behövs.
  • Och att det finns en likvärdig personalstyrka på våra äldreboenden.
  • Vänsterpartiet väljer att skjuta till resurser för att se till att personer med funktionsvariationer inte ska få svårare att ta sig till aktiviteter än övriga kommunmedborgare.
  • Vi vill främja trafiksäkerheten för våra barn och unga bl.a. genom att ha säkra cykelställ vid kommunens skolor och fritidsanläggningar.
  • Och vi vill att vår stadsmiljö ska fortsätta att vara lika fin som tidigare så att våra invånare upplever trygga och fina utemiljöer i vår kommun.
  • Vi avsätter centrala medel för social investeringar för att stadens förvaltningar på ett bättre sätt än tidigare ska kunna arbeta främjande och förebyggande.

Vänsterpartiet räknar med en höjd kommunal skattesats för 2020, dvs de 45 ören som man genom åren sänkt den med, plus att man ökar på det med 5 öre till (20 kr och 76 öre) .

Och för år 2021 räknar vi med en skattehöjning på 20 öre för att kunna få en realistisk budget som motsvarar de faktiska behov som vår kommun har idag (20 kr och 96 öre).

Vi har haft goda år i vår kommun då vi har kunnat tillåta oss att ha en lägre skattesats. Nu är läget annorlunda och Vänsterpartiet väljer då att, genom att höja skatten, tillskapa oss det finansiella utrymme som behövs för att kunna fortsätta ha verksamheter med bra kvalité och ett främjande och förebyggande förhållningssätt.

Läs hela budgetförslaget här!

Kopiera länk