Nyheter

Insändare från Vänsterpartiet om skolan

I Mölndalsposten torsdag 18 april hade Anna och Annika, våra ledamöter i skolnämnden, den här insändaren i Mölndalsposten.

Gör det möjligt för varje elev att nå målen i stadens skolor! 

Nedmonteringen av de särskilda undervisningsgrupperna och de ekonomiska nedskärningarna inom för- och grundskola som pågår i Mölndals stad – kommer primärt att drabba elever med särskilda behov och deras familjer. Sekundärt kommer det även att drabba övriga elever och deras familjer – då konsekvenserna kommer att bli påtagliga i varje klassrum och för varje individ. I nuläget är det upp till varje rektor att tillgodose det särskilda stödet på varje enhet. Men när detta stöd inte är tillräckligt, glider eleverna mellan stolarna och riskerar att hamna i problematisk skolfrånvaro (”hemmasittande”) som konsekvens.
Ur ett samhällsekonomiskt perspektiv kommer detta att kosta massor av pengar och ur ett hälsoperspektiv kan det kosta liv. Vi vet sedan länge att det är av största vikt att varje elev lämnar grundskolan med betyg i samtliga ämnen. För att göra detta möjligt, behöver varje elev få sin skolgång anpassad utifrån sina behov.
Den 10 april tog majoriteten (de blågröna) i skolnämnden beslut om att genomföra besparingar inom stadens för- och grundskolor.
Hur ska vi nu kunna säkerställa det särskilda stödet i stadens skolor? Hur ska vi kunna följa skollagen och hur ser vi till att varje elev når målen i åk 9?
Vi måste satsa på barnen och skolan. Gör vi det inte nu, så skjuter vi problemet på framtiden och riskerar både barnens hälsa och utanförskap som konsekvens – vilket kostar ännu mer i ett långsiktigt perspektiv.
Vänsterpartiet har lämnat in en motion till fullmäktige, gällande det särskilda stödet i stadens skolor. Motionen finns att läsa på vänsterpartiets hemsida.

Vänsterpartiet i Mölndal
Anna Mårland, Ersättare i skolnämnden
Annika Svengren, Ledamot i skolnämnden

Kopiera länk